در این مطلب میخوانید

درمان ریزش مو در بارداری + بهترین مکمل ریزش مو برای زنان باردار

ریزش مو در بارداری چه دلایلی دارد؟

شاید شنیده‌اید که موها در دوران بارداری ضخیم و درخشان می‌شوند. این موضوع ممکن است برای برخی از زنان درست باشد، زیرا سطح بالای هورمون استروژن باعث کاهش ریزش مو می‌شود.

اما برخی از مادران شاهد ریزش مو در بارداری خواهند بود، در طول بارداری یا در ماه‌های بلافاصله پس از زایمان، ریزش مو یا نازک شدن موها را تجربه می‌کنند.

اگرچه این موضوع نگران‌کننده است، اما ریزش مو امری طبیعی است و می‌تواند ناشی از عواملی مانند تغییرات هورمونی، استرس بر روی بدن یا شرایط پزشکی که در دوران بارداری به وجود می‌آید، باشد.

آیا بارداری باعث ریزش غیرطبیعی مو می‌شود؟

ریزش مویی که به بارداری مربوط می‌شود معمولاً پس از زایمان رخ می‌دهد. در دوران بارداری، تعداد بیشتری از موها وارد مرحله استراحت می‌شوند که بخشی از چرخه طبیعی ریزش مو است. این وضعیت به اندازه‌ای جدی نیست که باعث ایجاد لکه‌های طاسی یا ریزش دائمی مو شود و باید در عرض 3 تا 4 ماه پس از زایمان کاهش یابد. اگر احساس می‌کنید در دوران بارداری دچار ریزش غیرعادی مو شده‌اید، ممکن است این به دلیل کمبود ویتامین یا مواد معدنی باشد.

آیا بارداری باعث ریزش مو می‌شود؟

ریزش مو پس از بارداری

رایج‌ترین دوره ریزش مو معمولاً حدود سه ماه پس از زایمان اتفاق می‌افتد. افزایش هورمون‌ها در دوران بارداری مانع از ریزش مو می‌شود. پس از زایمان، هورمون‌ها به سطح طبیعی خود بازمی‌گردند که این امر باعث می‌شود موها بریزند و به چرخه طبیعی خود بازگردند. ریزش موی طبیعی که در دوران بارداری به تعویق افتاده بود، ممکن است به طور همزمان بریزد.

تا 60% از موهای شما که در حالت رشد هستند، ممکن است وارد مرحله استراحت تلوژن شوند. ریزش مو معمولاً 3 تا 4 ماه پس از زایمان به اوج خود می‌رسد، زیرا فولیکول‌های موی شما دوباره جوان‌سازی می‌شوند. همان‌طور که در بالا ذکر شد، این ریزش مو موقتی است و ریزش مو در عرض شش تا دوازده ماه به حالت طبیعی خود بازمی‌گردد.

آیا ریزش مو می‌تواند به مسائل دیگر سلامت باروری مربوط باشد؟

ریزش مو می‌تواند به هر چیزی که باعث تغییر در تعادل هورمون استروژن در بدن شما شود، مرتبط باشد. ریزش مو ممکن است ناشی از یکی یا چند مورد زیر باشد:

  • قطع مصرف قرص‌های ضد بارداری یا هر روش دیگر کنترل بارداری هورمونی
  • سقط جنین یا مرده‌زایی
  • سقط جنین
  • عدم تعادل هورمونی

جنبه مثبت بارداری و موهای شما:

در دوران بارداری، سطح هورمون‌های استروژن افزایش می‌یابد. استروژن باعث می‌شود موها در مرحله رشد باقی بمانند و رشد مو را تحریک می‌کند. در دوران بارداری، باید انتظار داشته باشید که موهایی پرپشت و زیبا داشته باشید.

توصیه‌ها در دوران بارداری و پس از زایمان

برای داشتن موهای سالم‌تر و یا کاهش ریزش مو در دوران بارداری و پس از زایمان، می‌توانید اقداماتی انجام دهید:

  1. با پزشک خود مشورت کنید تا از تعادل مناسب هورمون‌ها اطمینان حاصل کنید.
  2. از مدل‌های موی محکم مانند دم‌اسبی، بافت‌های سفت خودداری کنید، زیرا این موارد می‌توانند به موها فشار آورده و آن‌ها را تحت استرس قرار دهند.
  3. رژیم غذایی غنی از میوه‌ها و سبزیجات مصرف کنید، زیرا این مواد حاوی فلاونوئیدها و آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که ممکن است از فولیکول‌های مو محافظت کرده و رشد مو را تشویق کنند.
  4. از شامپوها و نرم‌کننده‌هایی که حاوی بیوتین و سیلیکون هستند استفاده کنید.
  5. موها زمانی که خیس هستند بسیار آسیب‌پذیرند، بنابراین با احتیاط رفتار کنید و از شانه‌های دندانه‌ریز استفاده نکنید.
  6. اگر نیاز به استفاده از سشوار و سایر ابزارهای حرارتی دارید، از تنظیم باد خنک استفاده کنید.

رژیم غذایی خود را با مواد مغذی زیر تکمیل کنید:

  • ویتامین B کمپلکس
  • بیوتین (احتمالاً ایمن؛ به صورت خوراکی و به طور مناسب)
  • ویتامین C
  • ویتامین E (احتمالاً ایمن اگر مقدار آن از میزان توصیه‌شده روزانه تجاوز نکند؛ ممکن است ایمن باشد اگر بیشتر از آن باشد)
  • روی (زمانی که به صورت خوراکی و به طور مناسب استفاده شود احتمالاً ایمن تر است ؛ اگر به صورت خوراکی در دوزهای بالا مصرف شود احتمالاً ناایمن است)

چه عواملی باعث ریزش مو در دوران بارداری می‌شود؟

هم مردان و هم زنان به طور متوسط حدود 50 تا 100 مو در روز از دست می‌دهند. در دوران بارداری، افزایش سطح استروژن باعث کند شدن چرخه طبیعی ریزش فولیکول‌های مو می‌شود. در نتیجه، برخی از زنان ممکن است در دوران بارداری موهای کمتری از دست بدهند. اما این موضوع همیشه صادق نیست.

چه عواملی باعث ریزش مو در بارداری می‌شود؟
ریزش مو در بارداری با تغییرات هورمونی

برخی از زنان ممکن است به دلیل استرس یا شوک، نازک شدن و ریزش مو را تجربه کنند. این وضعیت به نام تلوژن افلوویوم شناخته می‌شود و تعداد کمی از زنان در دوران بارداری تحت تأثیر آن قرار می‌گیرند.

سه‌ماهه اول بارداری ممکن است بدن را تحت فشار قرار دهد، زیرا تعادل هورمون‌ها به شدت تغییر می‌کند تا از رشد نوزاد حمایت کند. استرس ممکن است باعث شود که بیش از 30 درصد از موهای سر شما وارد مرحله تلوژن یا “استراحت” چرخه زندگی مو شوند. بنابراین، به جای از دست دادن میانگین 100 مو در روز، ممکن است 300 مو در روز بریزید.

ریزش مو ناشی از تغییرات هورمونی ممکن است بلافاصله اتفاق نیفتد. در عوض، ممکن است دو تا چهار ماه طول بکشد تا نازک شدن موها را متوجه شوید. این وضعیت معمولاً بیشتر از شش ماه طول نمی‌کشد و منجر به ریزش دائمی مو نمی‌شود.

مشکلات سلامتی در دوران بارداری

به همین ترتیب، مشکلات سلامتی نیز ممکن است در دوران بارداری به وجود آید که منجر به تلوژن افلوویوم شود. ریزش مو می‌تواند بسیار شدید باشد، به‌ویژه اگر به عدم تعادل مداوم در هورمون‌ها یا ویتامین‌های ضروری مربوط باشد.

مشکلات تیروئید در دوران بارداری

اختلالات تیروئید، مانند پرکاری تیروئید (هورمون تیروئید بیش از حد) یا کم‌کاری تیروئید (هورمون تیروئید کم) ممکن است در دوران بارداری به راحتی قابل شناسایی نباشند.

از بین این دو وضعیت، کم‌کاری تیروئید شایع‌تر است و حدود 2 تا 3 نفر از هر 100 زن باردار را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ریزش مو یکی از علائم آن است، همراه با گرفتگی‌های عضلانی، یبوست و خستگی. حدود 1 از 20 زن نیز ممکن است پس از زایمان دچار مشکلات تیروئید (تیروئیدیت پس از زایمان) شود. در تمامی موارد، مشکلات تیروئید معمولاً با یک آزمایش خون تشخیص داده می‌شوند.

کمبود آهن در بارداری

کمبود آهن زمانی رخ می‌دهد که شما به اندازه کافی گلبول‌های قرمز برای انتقال اکسیژن به بافت‌های مختلف بدن ندارید. این کمبود می‌تواند باعث نازک شدن موها همراه با سایر علائم مانند خستگی، ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس هنگام فعالیت و سردرد شود.

زنان باردار در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کم‌خونی ناشی از کمبود آهن هستند، به‌ویژه اگر بارداری‌های آن‌ها به هم نزدیک باشد، باردار از چند قلوها باشند یا دچار حالت تهوع شدید صبحگاهی شوند. این وضعیت همچنین می‌تواند با یک آزمایش خون تشخیص داده شود.

اگرچه ریزش مو ناشی از این شرایط دائمی نیست، ممکن است موها تا زمانی که سطح هورمون‌ها یا ویتامین‌ها به محدوده‌های طبیعی بازنگردد، به ضخامت طبیعی خود برنگردند.

ریزش مو پس از زایمان

بسیاری از زنان در چند ماه پس از زایمان ریزش مو را تجربه می‌کنند که معمولاً در حدود چهار ماه پس از زایمان به اوج خود می‌رسد. این ریزش مو به معنای ریزش واقعی نیست، بلکه “ریزش موی بیش از حد” ناشی از کاهش سطح هورمون استروژن است.

این نوع ریزش مو نیز به عنوان تلوژن افلوویوم شناخته می‌شود. اگرچه ممکن است دیدن ریزش 300 یا بیشتر مو در روز نگران‌کننده باشد، اما معمولاً بدون درمان خود به خود بهبود می‌یابد.

علل دیگر ریزش مو در دوران بارداری

مهم است که توجه داشته باشید ریزش مو ناشی از تلوژن افلوویوم معمولاً نازک شدن یکنواخت است. اگر متوجه لکه‌ها یا طاسی شدیدتری شدید، ممکن است مسائل دیگری در کار باشد. همچنین شرایط ژنتیکی و خودایمنی وجود دارند که باعث ریزش مو می‌شوند، چه شما باردار باشید یا نه.

  • آلوپسی آندروژنتیک (طاسی الگوی زنانه) ناشی از کوتاه شدن مرحله رشد فولیکول‌های مو و طولانی شدن زمان بین ریزش مو و رشد جدید است.
  • آلوپسی آره‌آتا باعث ریزش مو به صورت لکه‌ای بر روی پوست سر و سایر قسمت‌های بدن می‌شود. ممکن است ریزش مو و رشد مجدد آن غیرقابل پیش‌بینی یا دوره‌ای باشد. برای این نوع ریزش مو درمان قطعی وجود ندارد، اما درمان‌های خاصی ممکن است به توقف ریزش و رشد مجدد مو کمک کنند.
    ممکن است همزمان با بارداری یکی از این شرایط را داشته باشید.

ریزش موی شما ممکن است هیچ ارتباطی با بارداری یا شرایط ژنتیکی نداشته باشد. اگر اخیراً موهای خود را در مدل‌های محکم بسته‌اید، از درمان‌های زیبایی خاص استفاده کرده‌اید یا به موهای خود به طور خشن رفتار کرده‌اید، ممکن است دچار آلوپسی کششی شده باشید.

التهاب فولیکول‌های مو می‌تواند منجر به ریزش و از دست دادن مو شود. در برخی موارد، فولیکول‌ها ممکن است دچار زخم شوند که این می‌تواند به ریزش دائمی مو منجر شود.

درمان ریزش مو مرتبط با بارداری

ریزش مو در دوران بارداری و پس از آن ممکن است نیازی به درمان خاصی نداشته باشد و معمولاً به مرور زمان خود به خود بهبود می‌یابد.
پزشکان گاهی اوقات ماینوکسیدیل (روگین) را تجویز می‌کنند اگر رشد مو به سطوح قبلی بازنگردد، اما این دارو در دوران بارداری به عنوان دارویی ایمن شناخته نمی‌شود.

در مواردی مانند کم‌کاری تیروئید یا کم‌خونی ناشی از کمبود آهن، همکاری با پزشک برای یافتن دارو یا مکمل‌های ویتامینی که سطح شما را به حالت طبیعی برگرداند، باید به شروع چرخه رشد مجدد مو کمک کند.
اکثر درمان‌ها برای شرایط دیگر، مانند آلوپسی آندروژنتیک، نیز در دوران بارداری توصیه نمی‌شوند. پزشک شما ممکن است پیشنهاد کند که به جای داروها، از درمان با لیزر با شدت پایین (LLLT) استفاده کنید که از امواج نور قرمز برای تحریک رشد مو استفاده می‌کند.

پیشگیری از ریزش موی مرتبط با بارداری

شما ممکن است قادر باشید برخی اقدامات را برای پیشگیری از ریزش مو یا نازک شدن آن در دوران بارداری انجام دهید یا ممکن است نتوانید. این موضوع به علت ریزش موی شما بستگی دارد.

ریزش مو در بارداری
توصیه‌های زیر را امتحان کنید:

  1. خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل: بر روی دریافت پروتئین کافی، آهن و سایر مواد مغذی مهم تمرکز کنید. همچنین می‌توانید از پزشک خود درباره بهترین ویتامین‌های دوران بارداری، چه بدون نسخه و چه با نسخه، سؤال کنید.
  2. پرسیدن از پزشک: از پزشک خود بپرسید که آیا داروها یا مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید می‌توانند به ریزش مو کمک کنند.
  3. اجتناب از مدل‌های موی محکم: از بافت‌های محکم، جمع کردن مو به شکل کلاه‌گیس، دم‌اسبی و سایر مدل‌هایی که ممکن است به موهای شما فشار بیاورند، خودداری کنید. همچنین از تاباندن، کشیدن یا مالیدن موهای خود پرهیز کنید.
  4. شستن موها به آرامی: موها را به آرامی بشویید و از شانه‌های دندانه‌دار برای باز کردن گره‌ها استفاده کنید تا از کشیدن بیش از حد موها جلوگیری شود.
  5. استراحت دادن به موها: از درمان‌های خشن مانند استفاده از فرکننده‌های داغ، اتو مو، روغن‌های داغ و درمان‌های دائمی خودداری کنید.
  6. مشورت با پزشک: گاهی اوقات علت ریزش مو به راحتی با معاینه فیزیکی قابل تشخیص نیست. در حالی که بیشتر موارد ریزش مو در دوران بارداری موقتی هستند، اما برخی شرایط دیگر ممکن است نیاز به درمان برای افزایش سطح ویتامین‌ها یا تنظیم هورمون‌ها داشته باشند که باید از مکمل های تقویت مو زیر نظر پزشک مصرف شود.
  7. استفاده از شامپوها و نرم‌کننده‌های حجم‌دهنده: اگر قبلاً موهای خود را از دست داده‌اید، می‌توانید شامپوها و نرم‌کننده‌های حجم‌دهنده را امتحان کنید. فرمول‌های سنگین ممکن است موها را سنگین کنند. همچنین هنگام نرم‌کنندگی، بر روی انتهای موها تمرکز کنید نه بر روی پوست سر تا حجم بیشتری به موها بدهید.
  8. انتخاب مدل موی مناسب: برخی مدل‌های کوتاه مو، مانند باب کوتاه، می‌توانند به موهای شما ظاهری پرتر بدهند در حالی که در حال رشد هستند.

بهترین مکمل ریزش مو برای زنان باردار چیست؟

همانطور که گفته شد، ریزش مو در دوران بارداری به دلایل متعددی از جمله تغییرات هورمونی، کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی یا استرس بارداری رخ می‌دهد. استفاده از مکمل‌های مناسب می‌تواند به حفظ سلامت موها کمک کند. در ادامه، بهترین مکمل برای جلوگیری از ریزش مو در بارداری با توجه به وضعیت مصرف مکمل توسط فرد توضیح داده شده است:

1. اگر مکمل دیگری مصرف می‌کنید:

مکمل BIERHEFE PLUS: این مکمل حاوی مخمر آبجو، بیوتین و ویتامین‌های گروه B است که به تقویت مو، ناخن و پوست کمک می‌کند.

مزایای قرص بیرهف پلاس یوروویتال:

  • بهبود سلامت فولیکول‌های مو
  • کمک به کاهش شکنندگی مو
  • مناسب برای تامین ویتامین‌های موردنیاز در بارداری

نکته مهم: قبل از مصرف، با پزشک مشورت کنید تا از تداخل با سایر مکمل‌های بارداری اطمینان حاصل شود.

2. اگر مکمل دیگری مصرف نمی‌کنید:

مکمل FEFOL PREGNANCY: این مکمل حاوی آهن، اسید فولیک و ویتامین‌های ضروری برای بارداری است.

مزایا ففول پرگننسی (فیفول پرگننسی):

  • پیشگیری از کم‌خونی (یکی از دلایل ریزش مو)
  • تقویت مو و پوست به دلیل تامین آهن و اسید فولیک
  • مناسب برای خانم‌های بارداری که کمبود آهن دارند.

نکته مهم: مصرف آهن ممکن است در برخی افراد باعث مشکلات گوارشی شود، بنابراین حتماً طبق دستور پزشک مصرف شود.

مکمل PREGNACARE ORIGINAL: یک مولتی‌ویتامین کامل برای دوران بارداری که حاوی:

  • ویتامین B12 و D
  • زینک و آهن
  • اسید فولیک و ید

مزایا قرص پرگناکر ویتابیوتیکس اورجینال:

  • تامین تمامی ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری
  • کمک به کاهش ریزش مو و تقویت سلامت عمومی بدن
  • انتخابی عالی برای پیشگیری از کمبودهای تغذیه‌ای.

نکته مهم: پیش از شروع هر مکمل جدید در دوران بارداری، با پزشک متخصص خود مشورت کنید تا مناسب‌ترین گزینه را بر اساس شرایط جسمی‌تان انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برخی از محصولات